PENB (Průkaz energetické náročnosti budovy)

PENB (Průkaz energetické náročnosti budovy)

Energetický štítek nemovitosti, známý jako Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), je důležitým dokumentem při prodeji nemovitosti. V České republice je jeho předložení povinné a jeho absence může vést k různým sankcím. V tomto článku se dozvíte, kdy je potřeba mít PENB a jaké pokuty hrozí, pokud ho prodávající nemá. Přečtěte si můj článek a zjistěte, jak se vyhnout nepříjemnostem při prodeji vaší nemovitosti.

Co je PENB a proč je důležitý?

PENB, neboli Průkaz energetické náročnosti budovy, je dokument, který hodnotí energetickou náročnost budovy. Tento průkaz je povinný při prodeji nebo pronájmu nemovitosti a poskytuje kupujícímu nebo nájemníkovi informace o energetické efektivitě budovy. PENB je důležitý nejen z hlediska legislativy, ale také z pohledu potenciálních úspor na energiích pro budoucího majitele nebo nájemníka.

Kdy je potřeba mít PENB?

PENB je povinný při prodeji nebo pronájmu nemovitosti v České republice. Výjimku tvoří některé specifické případy, jako jsou budovy s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50 m², budovy určené pro náboženské účely nebo budovy, které jsou kulturní památkou. Pokud prodáváte nebo pronajímáte nemovitost, je důležité mít PENB připravený a předložit ho zájemcům o koupi nebo pronájem.

Jaké sankce hrozí za absenci PENB?

Pokud prodávající nemá PENB, hrozí mu různé sankce. Podle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, může být prodávajícímu uložena pokuta až do výše 100 000 Kč. Kromě finančních sankcí může absence PENB také zkomplikovat samotný prodej nebo pronájem nemovitosti, protože zájemci mohou být odrazeni nedostatkem informací o energetické náročnosti budovy.

Jak získat PENB?

Získání PENB není složité, ale vyžaduje spolupráci s odborníkem. Průkaz energetické náročnosti budovy může vypracovat pouze autorizovaný energetický specialista. Doporučuji vám obrátit se na odborníka, který má zkušenosti s vypracováním PENB a může vám poskytnout kvalitní a přesné hodnocení vaší nemovitosti. Proces získání PENB obvykle zahrnuje prohlídku budovy, sběr dat a vypracování zprávy.

Výzva k akci

Pokud se se mnou budete chtít o něčem poradit, spojte se se mnou prostřednictvím kontaktů na mém webu. Rád vám pomohu s jakýmikoli otázkami ohledně PENB nebo prodeje nemovitosti. Jsem tu pro vás a těším se na naši spolupráci!

```

Jiří a Jana Černí
Autor: Jiří a Jana Černí

Už od roku 2006 pomáháme s prodejem a koupí bytů, domů i pozemků. Za tu dobu jsme jich navštívili bezpočet, nasbírali jsme moře zkušeností a referencí. V průběhu let jsme si ale ověřili, že lidé potřebují hlavně spolehlivého parťáka, který jim s mnohdy komplikovanými a zdlouhavými procesy pomůže.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení